Πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση του χώρου της Κουζίνας

Μη φορτώνετε τους πάγκους

Χωρίς περιττά αντικείμενα επάνω τους, οι πάγκοι μπορούν να «εκτελέσουν» καλύτερα το ρόλο τους. Επάνω εκεί, ψιλοκόβεις λαχανικά, αραδιάζεις λεκάνες, μίξερ, ταψιά, ξύλα κοπής κ.ο.κ. οπότε το κάθε εκατοστό είναι πολύτιμο.

Ο άδειος πάγκος επιτρέπει το μαγείρεμα με άνεση και η καθαρή επιφάνεια στο τέλος της διαδικασίας είναι χαλαρωτική.

Τα μόνα πράγματα που μπορεί να τον στολίζουν αλλά και έχουν πρακτικότητα είναι η εσπρεσιέρα (ή όποια καφετιέρα) και ο βραστήρας. Όλα τα υπόλοιπα θα μπουν μέσα σε ντουλάπια.

Αποθηκεύστε σωστά

– Στα ψηλά ντουλάπια βάλε ότι δεν χρησιμοποιείς συχνά. Στο εσωτερικό της κάθε πόρτας των ντουλαπιών μπορείς να τοποθετήσεις έναν κατάλογο με τα πράγματα που έχεις αποθηκεύσει, ώστε να μην ψάχνεις άσκοπα αν δεν θυμάσαι.

– Ταψιά. Για να μην μπερδεύονται, τοποθέτησέ τα το ένα μέσα στ’ άλλο, κατά είδος.

– Το αλεύρι όπως και τη ζάχαρη, όταν ανοιχτεί, φρόντισε να τα βάλεις σε ένα πλαστικό σακουλάκι τύπου πόλιμπαγκ για να μη χύνεται.

– Επί τοίχου κρεμάμενα. Αν έχεις χώρο στους τοίχους μπορείς να σπάσεις τη μονοτονία με διάφορα πράγματα -αρκεί βέβαια να μην το παρακάνεις. Ένα ρολόι τοίχου και φωτογραφίες είναι η πιο ασφαλής, πρακτική και όμορφη λύση. Εξάλλου υπάρχουν τόσα σχέδια σε ρολόγια και κορνίζες πια που μπορείς να κάνεις θαύματα

– Στο παράθυρο της κουζίνας. Μπορείς να σπείρεις μερικά σποράκια από μπαχαρικά (κόλιαντρο, κύμινο, μάραθο, ή ακόμη και λιόσπορο!) σε μικρά γλάστρες για να έχεις την αναζωογονητική χλωροφύλλη στον χώρο σου. Και τις προμήθειες για το μαγείρεμα…

Χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε

Τα ντουλάπια και τα συρτάρια σε μια κουζίνα δεν είναι ποτέ αρκετά. Είναι φυσικό, αφού το παρακάνουμε στα ψώνια. Αγοράζουμε και συνεχώς συμπληρώνουμε τη συλλογή μας χωρίς να δίνουμε τα παραπανίσια ή να πετάμε τα άχρηστα.

Τώρα όμως, την εποχή της «κρίσης» ήρθε η ώρα να αναλογιστείς ποια από τα άπειρα αντικείμενα, σκεύη, ποτήρια, ταψιά δεν έχεις χρησιμοποιήσει παρά ελάχιστες φορές. Και φρόντισε να απαλλαγείς από αυτά. Όλο και κάποιες φίλες σου θα τα χρειάζονται. Μία κατσαρόλα από κάθε μέγεθος, για παράδειγμα, είναι αρκετή.

Διακοσμήστε αποθηκεύοντας

Με τόσες ενδιαφέρουσες διακοσμητικές λύσεις όλα είναι πιο εύκολα. Για παράδειγμα οι μεταλλικές στήλες (σαν κουρτινόξυλο) που τοποθετούνται οριζόντια σε κάποιον τοίχο ή κάτω από ράφια κι από ’κει μπορεί κανείς να κρεμά τα πιο καθημερινά σκεύη μαγειρικής -για να μην ψάχνεις το τηγάνι η το κατσαρολάκι στο βάθος του ντουλαπιού ανακατεύοντας το σύμπαν.

Βολικές είναι επίσης και οι μαγνητικές μπάρες που μπαίνουν στον τοίχο και μπορούν να φιλοξενήσουν τα μαχαίρια.

Πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση του χώρου της Κουζίνας
Πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση του χώρου της Κουζίνας
Πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση του χώρου της Κουζίνας