Σύγκριση κουφωμάτων αλουμινίου & PVC

Κουφώματα αλουμίνιου ή PVC; Ποιος κερδίζει τη μάχη; Τι διαφορές έχουν; Τι να επιλέξω για το σπίτι μου; Και πολλές άλλες ερωτήσεις μας απασχολούν όταν πρόκειται να κάνουμε μια τόσο μεγάλη επένδυση για το σπίτι μας. Θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε υλικού σε 6 βασικούς τομείς και θα καταλάβετε ποιος είναι ο νικητής στη δική σας περίπτωση.

Πριν από αυτό όμως να ορίσουμε από τι είναι κατασκευασμένα τα κουφώματα αλουμινίου και PVC.

Κουφώματα αλουμινίου: To αλουμίνιο είναι μέταλλο. Και μάλιστα πολύ ελαφρύ με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες. Για τους λόγους αυτούς χρησιμοποιείται σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς.

κουφώματα-αλουμινίου

Κουφώματα PVC : είναι τα συνθετικά (ή πλαστικά). Το υλικό λέγεται και πολυβινιλοχλωρίδιο και αποτελείται από το αιθυλένιο (που το παίρνουμε από το πετρέλαιο) και το χλώριο (από το μαγειρικό αλάτι). Είναι μια καινούρια κατασκευή- εξέλιξη του απλού πλαστικού που παρασκευάζεται από καουτσούκ.

κουφώματα-PVC

Ας ξεκινήσει η σύγκριση

Οικονομία

Κερδίζουν  τα κουφώματα PVC. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το αλουμίνιο, αφού υπάρχει μία διαφορά τιμής περίπου της τάξης του 20%.

Ηχομόνωση – Θερμομόνωση

Κι εδώ υπερέχει το PVC. Το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε μεταφορά θερμότητας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Επιπλέον  εμποδίζει τη μετάδοση του ήχου. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει το θόρυβο περίπου 70%. Βέβαια το αποτέλεσμα ηχομόνωσης – θερμομόνωσης επηρεάζεται κυρίως από την υάλωση που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και το υλικό του πλαισίου παίζει το ρόλο του.  

Αντοχή στο χρόνο

Νικητής  το αλουμίνιο. Έχει διάρκεια ζωής πάνω από 50 χρόνια, ενώ στο συνθετικό ποικίλει. Δύναται να κυμανθεί από 10 έως 40 χρόνια, αναλόγως με το τι θα επιλέξουμε, αν και οι κατασκευές εξελίσσονται συνεχώς,  βελτιώνοντας σημαντικά αυτό τον τομέα.

Αντοχή στα καιρικά φαινόμενα

Κι εδώ κερδίζουν τα κουφώματα αλουμινίου. Το υλικό δεν επηρεάζεται από τις υψηλές ή τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ούτε και από τον ήλιο. Δεν υπάρχει συρρίκνωση ή διόγκωση και δεν απαιτείται προστασία από τον ήλιο. Αντιθέτως στο PVC, ειδικά στα χαμηλότερης  ποιότητας, μπορεί να υπάρξουν φθορές, όπως το κιτρίνισμα που συνήθως παρουσιάζεται ή και φούσκωμα.

Περιβάλλον

Στη μάχη για έναν πράσινο πλανήτη υπερτερεί το αλουμίνιο. Είναι οικολογικό προϊόν, εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον και εύκολα ανακυκλώσιμο. Για την ανακύκλωσή του απαιτείται το 5% της ενέργειας που δαπανείται για την δημιουργία του. Το 40% των υλικών που χρησιμοποιούνται για τα κουφώματα προέρχονται από ανακύκλωση, ενώ πάνω από το 90% του αλουμινίου ανακυκλώνεται. Το συνθετικό πλαστικό από την άλλη έχει περιορισμένη και δυσκολότερη ανακύκλωση.

Εμφάνιση

Υπερέχει το αλουμίνιο. Αντικειμενικά η ποιότητα του αλουμινίου δίνει μια πιο πολυτελή και κομψή εμφάνιση από το συνθετικό.

κουφώματα-αλουμινίου
κουφώματα-αλουμινίου

Συνοψίζοντας

Στο σύγκριση κουφώματα αλουμινίου vs PVC, τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε εσάς. Μερικές παρατηρήσεις που θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε είναι:

  1. Η ασφάλεια έχει πλέον εξισωθεί. Αρκεί το κούφωμα PVC που θα επιλέξετε να έχει εσωτερικά προφίλ αλουμινίου.
  2. Το κόστος συντήρησης και των δύο τύπων κουφωμάτων είναι ελάχιστο.
  3. Η γκάμα των επιλογών σε σχέδια και χρωματισμούς είναι περίπου η ίδια.
  4. Η τοποθέτηση των συνθετικών κουφωμάτων είναι πιο εύκολη, λόγω της φύσης του υλικού.

Οποιαδήποτε απορία έχετε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας, για τα κουφώματα  και το κόστος αυτών, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.