Πως εξηγούνται οι αυξήσεις στο τομέα της ανακαίνισης

 Αυξήσεις τιμών και στις ανακαινίσεις; Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στους πελάτες μας αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαινίσουν το σπίτι τους να εξηγήσουμε την κατάσταση και τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί.  Δυστυχώς ούτε η ανακαίνιση και η κατασκευή έμειναν ανεπηρέαστες από τη γενικότερη αύξηση του πληθωρισμού.  Η έκρηξη των τιμών στα δομικά υλικά και στις μεταφορές τους είναι οι κυριότεροι παράγοντες. Το θέμα είχε αρχίσει να γίνει αισθητό από τις αρχές του καλοκαιριού, με τη κατάσταση να εντείνεται από τις αρχές Σεπτέμβρη. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν έχει να κάνει με την αγορά της Ελλάδας ή με τοπικές περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Οι ειδικοί του χώρου αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, με το κόστος κατασκευής να σημειώνει σημαντική αύξηση. 

αυξήσεις-τιμών-στην-ανακαίνιση

Η υποχώρηση της πανδημίας και η επαναφορά στην καθημερινότητα όπως τη ξέραμε, έχει οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και σε μεγάλη ζήτηση των προϊόντων. Ως εκ τούτου παρατηρείται πλέον έλλειψη σε βασικά δομικά υλικά. Πιο αναλυτικά:

  • Ξυλεία

Η ξυλεία σημειώνει αύξηση από 20-50% αναλόγως το είδος (mdf, κόντρα πλακέ, μελαμίνη κτλ).  Επιπλέον παρατηρείται μεγάλη έλλειψη του προϊόντος, η οποία όμως εικάζουμε ότι θα είναι προσωρινή. 

  • Μέταλλα
Η αλματώδης άνοδος της τιμής των μετάλλων ξεπερνά το 70% συγκριτικά με το Σεπτέμβριο του 2020. Συγκεκριμένα ο σίδηρος 110%, ο χαλκός 80% και το αλουμίνιο περισσότερο από 45%.
  • Ηλεκτρολογικά

Την ανηφόρα έχουν πάρει και οι τιμές των καλωδίων (περίπου 25%).

  • Λοιπά υλικά όπως γυψοσανίδες, χρώματα, κόλλες πλακιδίων και σκυρόδεμα που αποτελούν βασικότατα υλικά κατασκευής και ανακαίνισης έχουν σημειώσει μία αύξηση της τάξης του 10-15%.

Οι αιτίες της αύξησης τιμών των δομικών υλικών

  • Αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
  • Η πανδημία οδήγησε πολλές εταιρίες στη διακοπή της παραγωγής τους .
  • Αύξηση των ναύλων για τη μεταφορά υλικών.
  • Πολλές δραστηριότητες ορυχείων διακόπηκαν προσωρινά λόγω του κορονοϊού.
  • Τα φιλόδοξα προγράμματα υποδομών για μία πράσινη οικονομία και ενεργειακή αναβάθμιση δίνουν μία πρόσθετη ώθηση στην άνοδο των τιμών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλες αυτές οι αυξήσεις δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθούν από τους κατασκευαστές και μόνο, με αποτέλεσμα το κόστος ανακαίνισης και κατασκευής σπιτιού να ανεβαίνει δυστυχώς κατά 15%.. Από τη μεριά μας κάνουμε σημαντικότατες προσπάθειες η επιβάρυνση στους καταναλωτές να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο της liberal